El vermicompostatge a l’escola bressol
Què ens aporta tenir un vermicompostador a la llar d’infants? No només obtenim adob orgànic o fertilitzant natural, sinó que permet endinsar als infants en la cura del medi ambient fent-los partícips actius del seu propi aprenentatge.
A la Llar d’Infants Municipal El Castellot d’Olivella, hem iniciat un projecte, lligat a l’escola verda, mitjançant el vermicompostatge.
El vermicompostatge consisteix en un procés de descomposició de restes orgàniques on els cucs de l’espècie Eisenia foetida hi juguen un paper fonamental, ja que són ells els encarregats de dur a terme aquesta tasca. També, hi participen microorganismes com fongs, bacteris i alguns insectes.
La finalitat d’aquest procés és obtenir el vermicompost o humus de cuc que ens serveix d’adob orgànic per les plantes i l’hort de la llar. A més, també s’obtenen els lixiviats, que és un líquid resultant de les restes orgàniques i l’activitat dels cucs, rica en nutrients, del qual fem ús com a fertilitzant natural.
Aquest procés té lloc dins d’un vermicompostador, que és un contenidor opac que ha de disposar d’un mínim de tres safates. Aquestes han d’estar foradades, per permetre l’accés dels cucs a tot el recipient, exceptuant l’última safata de recollida de lixiviats, on col·loquem una tela mosquitera o de sac per evitar que els cucs puguin passar.
El vermicompostador s’ha d’ubicar en un espai protegit del vent, de la pluja, del fred i sense exposició directa al sol. És important controlar periòdicament la temperatura, la humitat i el pH, per tal que l’hàbitat sigui el més adient possible pels cucs.
FOMENTAR LA RESPONSABILITAT DES DE LA PETITA INFÀNCIA
A la nostra llar, fem partícips als infants d’aquest procés, fomentant la responsabilitat i la cura dels éssers vius i del medi ambient. Un dels motius pel qual es va iniciar el projecte va ser apropar la natura als infants i, que a través del que és un joc per a ells, puguin aprendre i s’involucrin en la cura de l’entorn d’una manera natural i activa.
Ells són els encarregats, en petit grup, de portar els aliments pels cucs al vermicompostador. Fer als infants responsables d’aquesta tasca afavoreix la seva autonomia. Són ells mateixos els que agafen les peles de les fruites del seu esmorzar, les guarden a una safata i les porten al vermicompostador, acompanyats per una persona adulta. A més, a través de l’aixeta d’aquest, fem la recollida dels lixiviats.
Aprofitem aquest moment per observar i parlar sobre els canvis visuals que podem apreciar en les restes orgàniques, en els cucs i en el substrat. D’aquesta manera, promovem valors als infants com la paciència, la calma i el compromís. Hi ha canvis que no són visibles d’un dia per l’altre, sinó que necessiten temps per ser observats.
A més, treballem el respecte i la cura dels cucs, fent als infants conscients que són éssers vius amb unes necessitats i, per tant, això implica una manera de fer delicada, suau i tranquil·la.
Mar Roig Blay (Directora de la LLIM El Castellot)
Celia Ramírez Marín (Educadora de la LLIM El Castellot)
Fomentem la cura dels éssers vius i del medi ambient a través del joc, fent que els infants s’involucrin d’una manera natural i activa.