El malbaratament alimentari a les escoles bressol
L’estudi “Global food waste” elaborat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) calcula en 1.300 milions de tones els aliments que es perden durant el procés de producció.
El malbaratament alimentari és un problema global contra el qual es pot lluitar també a través de petites iniciatives.
A Cavall de Cartró som conscients d’aquesta problemàtica i que les causes que el provoquen són diverses. Per tant, els projectes que lluiten per a revertir-la també ho han de ser.
L’acció principal per lluitar contra el malbaratament alimentari a l’escola bressol és l’establiment de mesures preventives associades directament al procés de producció dels àpats. I també en mesures encaminades a la sensibilització de tot l’equip educatiu, el personal de cuina, els infants i les famílies.
La sensibilització i l’educació dels diferents grups implicats és vital per poder afrontar el repte amb certes garanties. És per a això que tothom és important i el projecte que plantegem no es pot quedar acotat només a les hores de dinar.
PETITES PROPOSTES QUE IMPLIQUEN TOTHOM
Per tant, les propostes associades al projecte poden donar-se en diferents espais i amb diferents actors: les estances, l’estona del menjador, el jardí, la cuina i fins i tot establint connexions amb l’entorn social.
Aquest entorn és format pels pagesos i pageses, grangers i grangeres o persones que participen a l’hort urbà. En tot el procés, seguim un fil conductor on es treballin les diferents etapes relacionades amb el cicle de vida dels aliments: producció, transformació, consum i residu.
A les comissions mediambientals de Cavall de Cartró treballem per, a través de la conscienciació i de diferents projectes, posar-nos al centre i aconseguir reduir el malbaratament alimentari que es produeix a les escoles, potenciant el procés de creixement i autosuficiència de tots i totes.
La lluita contra el malbaratament alimentari implica moltes petites accions amb diferents actors i espais. No pot quedar acotada només a les hores de dinar.