Escoles Bressol Residu Zero, formació a càrrec de Rezero
Jornada de formació de Rezero sobre la societat Residu Zero i com aplicar mesures concretes a les escoles bressol.
El divendres 15 de març es va organitzar, a càrrec de Rezero, la formació “Escola bressol Residu Zero” per a caps de servei i directores de les escoles Cavall de Cartró.
Rezero es una fundació sense ànim de lucre que posa la vista, l’impuls i l’acció, a fer realitat una societat conscient del que obté de la natura, i que respecta l’entorn i les persones. En aquest sentit, el divendres ens van mostrar què significa, des de tots els sectors, intentar produir i consumir el mínim possible de residus.
Podria semblar complicat, però, com deia la Rosa García, Directora General de Rezero, si es deixa de només culpabilitzar a les persones consumidores, i comencem a plantejar una societat on la indústria, les empreses i les administracions optin per opcions d’economia circular i verda, es normalitzarà viure sense tantes coses innecessàries i optar per un consum conscient i respectuós amb el medi ambient.
Un consum respectuós amb el medi ambient suposa implicar no només als consumidors, sinó a totes les entitats, empreses i administracions.
UNA APOSTA PEL RESIDU ZERO A L’ESCOLA BRESSOL
Cavall de Cartró ha fet una aposta enguany per encaminar les escoles bressol cap al residu zero. Les directores i caps de servei, amb la dinàmica proposada durant la jornada, han demostrat un ampli coneixement sobre les possibilitats de les escoles bressol per reduir la quantitat i la toxicitat dels residus.
S’ha parlat, per exemple, d’introduir els bolquers reutilitzables, les tovalloles i tovallons de roba; fomentar el compostatge a les aules; aconseguir un proveïdor que disposi de material fungible, a granel o en gran format, o introduir la vaixella amb material biocompostable per a festes i actes.
La jornada d’avui significa l’inici d’un procés cap al Residu Zero de la mà de Rezero, que començarà amb una diagnosi de la generació de residus en les escoles bressol, i continuarà amb l’acompanyament per desenvolupar mesures concretes cap a un canvi de paradigma que ens situarà en l’avantguarda de la innovació mediambiental.
A les escoles bressol generem, a nivell general, els següents residus: bolquers, matèria orgànica, resta, cel·lulosa i envasos, sent els bolquers d’un sol ús el primer de la llista en quantitat i volum.
Algunes dades sobre els bolquers d’un sol ús:
-
- S’estima que a Catalunya l’any 2016 es van generar 62.273 tones de residus de bolquers (al voltant d’un 2% del total de residus generats).
- Actualment la seva destinació són les instal·lacions de tractament finalista (abocador o incineradora) perquè no es poden reciclar.
- La seva gestió té uns costos estimats d’uns 12,5 milions d’euros assumits per les administracions catalanes.
- Els bolquers d’un sol ús tenen una alternativa reutilitzable que, a part de reduir la generació de residus, comporten estalvis econòmics per l’usuari i l’administració pública.
Els bolquers d’un sol ús no són reciclables i acaben el seu cicle a les instal·lacions de tractament finalista, comportant altes despeses. Plantegem-nos fer servir alternatives reutilitzables.
Ja hi ha molta gent que utilitza els bolquers de roba: