Les escoles bressol Cavall de Cartró treballem contra el malbaratament alimentari
Les escoles bressol gestionades per Cavall de Cartró fem una prova pilot a diversos municipis catalans amb l’objectiu de combatre el malbaratament alimentari.
La prova servirà per promoure el consum i la producció responsable entre els més petits. També dotarà als professionals d’eines per crear un pla personalitzat de prevenció del malbaratament i un programa d’educació per a la reducció.
La primera fase de la prova pilot, que duem a terme aquest curs 2023-2024, consisteix a pesar els aliments que es desaprofitin en les diferents rotacions dels menús de cada escola.
D’aquesta manera, detectarem quines són les parts comestibles dels aliments que han quedat en mal estat, han caducat o no s’han consumit un cop cuinades.
MESURAR I QUANTIFICAR EL MALBARATAMENT PER PLANIFICAR SOLUCIONS
“Quantificant els aliments sobrants esperem identificar en quins punts es produeix el malbaratament. Podem definir així les accions correctores i preventives que es duran a terme per reduir-los, assignant responsabilitats, terminis i recursos”, diu Montse Sagués, tècnica de qualitat i medi ambient de Cavall de Cartró.
La iniciativa s’emmarca en el Pla de Prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari de la Generalitat que el vol reduir a la meitat de cara al 2030.
Amb l’anàlisi dels resultats obtinguts a les escoles bressol es plantejarà el Pla de Prevenció del Malbaratament Alimentari. Aquest inclourà les accions a seguir per tal de disminuir la quantitat d’aliments que no s’aprofiten, tant en la preparació com en el consum.
En les escoles bressol, Cavall de Cartró promou hàbits de consum responsable optant per aliments de temporada, locals, ecològics i de proximitat.
La lluita contra el malbaratament alimentari implica moltes petites accions amb diferents actors i espais. No queda acotada només a les hores de dinar.