El 32% de les escoles bressol Cavall de Cartró ja disposen del distintiu Escola Verda
Vetllem per la sostenibilitat des de la primera infància: una de cada 3 escoles bressol que gestionem des de Cavall de Cartró és una Escola Verda.
A Cavall de Cartró tenim un ferm compromís amb el Programa Escoles Verdes, promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que sorgeix per donar suport a tots els centres educatius del territori català que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar els nous reptes i valors de la sostenibilitat.
De les 35 escoles infantils que gestiona Cavall de Cartró, 11 ja disposen del distintiu Escola Verda i 3 estan en camí d’aconseguir-ho. Per tant, gairebé més del 30% de les escoles bressol formen part de la Xarxa d’Escoles Verdes.
Aquesta certificació implica situar la sostenibilitat i el respecte a l’entorn natural com a eix bàsic del projecte educatiu.
“Les escoles infantils que gestiona Cavall de Cartró ja comptaven amb certificacions mediambientals com la ISO 14001, però amb el programa Escoles Verdes s’ha volgut fer un pas més, ja que suposa afegir el concepte de sostenibilitat a tot el projecte educatiu perquè s’hi incorpori al dia a dia del centre”, explica Magda Gómez, tècnica de qualitat i medi ambient de Cavall de Cartró.
El compromís de Cavall de Cartró amb el respecte del medi ambient i amb la sensibilització en valors de tota la comunitat educativa (famílies, infants, equip educador i administratiu) és un dels eixos que ens va motivar també a participar dels projectes de la Fundació Rezero<, que ens fa avançar en la introducció de millores per fer escoles més sostenibles.
Fomentem la cultura de la sostenibilitat, tot fomentant la cura dels éssers vius i del medi ambient a través del joc, fent que els infants s’involucrin d’una manera natural i activa.
EL PROGRAMA “ESCOLA VERDA” COM A MOTOR D’INNOVACIÓ I SOSTENIBILITAT A LES ESCOLES BRESSOL
El programa Escoles Verdes fomenta tot un seguit d’accions educatives, que connecten perfectament amb la línia pedagògica de les escoles bressol de Cavall de Cartró, basades en el descobriment, l’experimentació, la imaginació, la creativitat… i que persegueixen ensenyar a respectar l’entorn , des de la proximitat, cuidant-ho amb les pròpies mans dels nens i nenes.
Per exemple, cultivant un hort al jardí, reutilitzant l’aigua que sobra del menjar per regar les plantes o amb sortides al bosc d’excursió.
Per obtenir aquest distintiu, l’equip docent del centre ha de participar en una formació de dos anys en educació enfocada a la sostenibilitat, per elaborar després un diagnòstic i establir uns objectius anuals.
D’aquesta manera, es posa en marxa un procés continu de millora que es pot plasmar en mesures com l’augment de la sensibilització ambiental de docents i famílies, la disminució de consums energètics, el reciclatge i la reutilització de recursos, la posada en pràctica de tallers a la natura, la creació d’horts o la instal·lació d’un punt de compostatge.
“En tot cas, es tracta de convertir la sostenibilitat en un fil conductor, que els nens i nenes aprenguin a cuidar l’entorn de manera natural”, remarca Magda Gómez.
Ella acaba explicant quin és el repte de Cavall de Cartró:
“El nostre objectiu final és aconseguir que el 100% de les escoles infantils s’adhereixin al programa, així que sempre que s’obren els processos d’inscripció es comunica a totes les escoles per animar-les en aquest projecte”.