Consum responsable a les escoles bressol per prevenir el malbaratament alimentari.
Les escoles bressol gestionades per Cavall de Cartró promouen el consum i la producció responsable per combatre el malbaratament alimentari.
Prevenir el malbaratament alimentari és una de les prioritats de les escoles bressol municipals gestionades per Cavall de Cartró. Per això, l’entitat està formant internament les direccions i el personal dels menjadors dels centres educatius que disposen de cuina pròpia amb l’objectiu de reforçar, de manera sostenible i qualitativa, els seus espais alimentaris.
En els darrers tres anys, el Departament de Seguretat Alimentària i Nutrició de Cavall de Cartró ha implementat múltiples mesures per reduir el malbaratament i potenciar el consum responsable. La suma de totes elles contribueix a disminuir la seva petjada ecològica i a treballar per un món més respectuós amb el seu futur immediat.
ADAPTAR LES QUANTITATS EN FUNCIÓ DELS INFANTS
Algunes d’aquestes mesures són pesar el menjar que es fa servir, valorar les quantitats que es desaprofiten, revisar les que es compren, adquirir productes de caducitats més llargues i plantejar alternatives als que tenen una vida més curta, entre d’altres.
Amb l’objectiu de millorar, la tècnica de nutrició i dietètica de Cavall de Cartró, Georgina Méndez, explica que estan posant en pràctica noves mesures:
“Estem repensant aquells plats que no tenien tan bona acollida entre els infants, mantenint que siguin menús equilibrats i saludables. Per fer-ho, una mesura clau és poder adaptar les quantitats en funció de l’edat dels infants, respectant la sensació de gana que ells i elles expressen”, comparteix.
Les formacions s’emmarquen en el Pla de Prevenció que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el qual persegueix reduir el malbaratament alimentari en consonància amb l’objectiu de les Nacions Unides de cara al 2030.
Així ho declara la tècnica de Qualitat i Medi Ambient de Cavall de Cartró, Sònia Garcia:
“El nostre repte actual és aconseguir sensibilitzar els equips sobre el que significa “llençar” menjar i poder arribar així a una producció adequada segons les necessitats reals. L’aprovació, el 7 de juny de 2022, de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris exigeix implicar tothom per aconseguir els objectius de reducció”.
IMPULSAR EL CANVI DES DE LES ESCOLES
Conscients de la preocupació social i la repercussió ambiental que el malbaratament alimentari genera sobre el planeta, des de Cavall de Cartró consciencien sobre el procés que comporta la despesa i generació d’aliments.
Cada vegada que es llença menjar a les escombraries, es malgasten tots els recursos que s’han necessitat perquè aquest arribi a la taula, des de l’inici fins al final de la producció, passant pel cultiu, la recol·lecció, la transformació i l’emmagatzematge.
En aquest sentit, l’entitat defensa que impulsar el canvi des de les guarderies, fent partícips els alumnes, ajudarà que els i les joves del futur siguin més responsables i tinguin més consciència de les conseqüències socials i mediambientals de llençar aliments.