Cavall de Cartró implementa mesures per minimitzar el malbaratament d’aigua
L’objectiu de les escoles infantils gestionades per Cavall de Cartró és contribuir a mitigar els efectes de la sequera i sensibilitzar la comunitat educativa sobre el respecte i la cura del medi ambient.
Conscient que l’educació representa la base del desenvolupament sostenible, Cavall de Cartró ha reunit la seva Comissió Mediambiental per fomentar un espai de participació, reflexió i acció amb l’objectiu de minimitzar el malbaratament d’aigua i mitigar l’emergència per sequera hidrològica declarada a Catalunya a principis de febrer, a través de la Resolució ACC/220/2024.
El Comitè, format per tots aquells centres gestionats per Cavall de Cartró que formen part de la Xarxa d’Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya, ha plantejat múltiples mesures per tal de reduir el malbaratament d’aigua a les escoles infantils. Algunes de les propostes sorgides de la Comissió Mediambiental són:
- Instal·lar dispositius d’estalvi en aixetes, dutxes i vàters, com ara reductors de cabal i airejadors.
- Col·locar limitadors en les aixetes a pressió per reduir el temps de raig.
- Aprofitar l’aigua sobrant dels gots i gerres.
- Instal·lar sistemes de recollida d’aigua de pluja.
- Optimitzar el rentat de roba, vaixella i utensilis de cuina, utilitzant rentadores i rentavaixelles plens i evitant deixar l’aixeta oberta.
- Plantar espècies autòctones i resistents a la sequera.
- Fomentar la recollida i l’aprofitament de l’aigua de pluja i de condensació per a usos no potables, com ara el reg.
- Informar i comunicar a la resta de la comunitat educativa sobre les accions realitzades i els beneficis obtinguts, així com fer recomanacions i sensibilitzar sobre bones pràctiques per continuar estalviant i cuidant l’aigua i el medi ambient.
En aquest context, Montse Sagués, Tècnica de Qualitat i Medi Ambient de Cavall de Cartró, explica que “les escoles bressol han de prendre consciència de la importància de l’estalvi i l’ús responsable de l’aigua, tant per a la seva pròpia activitat com per a l’educació ambiental de tota la comunitat educativa: infants, famílies, personal docent i no docent”.
A través d’aquestes iniciatives, els centres educatius poden ser un catalitzador per construir una cultura de sostenibilitat, educant les generacions futures sobre la importància de preservar els recursos hídrics en temps d’emergència per sequera. L’aigua és un recurs escàs i vital que, segons comparteixen des de Cavall de Cartró, hem de preservar entre tots i totes.
—
Article publicat prèviament a la revista digital Corresponsables.
Rosa Garcia Roura. Educadora infantil i membre de l’equip de Comunicació i Innovació Pedagògica de Cavall de Cartró.