I Jornada de Cavall de Cartró: Introducció a la visió pikleriana
El passat 15 d’abril, des de Cavall de Cartró vam organitzar una jornada d’iniciació a la visió Pikleriana dirigida als nostres equips educatius i responsables dels serveis.
La jornada va anar a càrrec de la Sònia Kliass, psicòloga i especialista en el desenvolupament infantil de 0 a 7 anys, essent justament una de les seves principals referències la de la visió pikleriana. La jornada va tenir un gran èxit amb 84 assistents.
Emmi Pikler va ser una pediatra hongaresa, nascuda l’any 1902 a qui li devem grans descobriments gràcies a les seves observacions i investigacions relatives al desenvolupament motriu de l’infant, així com la recerca de les condicions òptimes per al seu desenvolupament.
Va començar a treballar com a pediatra de família, per passar a treballar a una llar de Budapest a on els infants no tenien pares o aquests no se’n podien fer càrrec. Gràcies a aquestes investigacions va crear un manual d’aspectes de la criança i de la vida quotidiana dels infants, de com oferir-los relacions de qualitat o de com acompanyar-los mitjançant la observació i que inclou també mobiliaris específics, utensilis per menjar o peces de roba.
EL MOVIMENT LLIURE, PRIMER LLENGUATGE DE L’INFANT
La jornada va estar centrada en el moviment lliure, entenent el moviment com el primer llenguatge de l’infant, en la no intervenció de l’adult en el procés motriu i en el tracte respectuós cap a l’infant. Com li parlem, com el toquem, els nostres gestos i la nostra mirada és allò que reben.
D’aquesta manera esdevé la importància de garantir una relació de qualitat de l’adult amb l’infant i respectar la seva activitat autònoma i els seus ritmes individuals van ser un dels eixos principals de la jornada.
Vàrem repassar les diferents etapes del procés motriu dels infants a partir de les investigacions d’Emmi Pikler. Coneixedores que quan un infant neix passa d’un medi aquàtic a un medi a on la força de la gravetat suposa un gran repte per l’equilibri, ens hem de plantejar com ajudar als infants a que es sentin bé amb el seu cos i que tinguin un bon domini d’aquest. Això serà molt important tan per al seu desenvolupament global com per a aconseguir una bona coordinació i harmonia de moviment.
Emmi Pikler, la seva manera d’entendre als infants i de com relacionar-se amb ells, constitueixen un model educatiu de referència indiscutible, i que ens fa reflexionar, replantejar i millorar dia a dia el model de les nostres d’escoles bressol.
Des de Cavall de Cartró impulsarem noves jornades que permetin acollir les ganes de millora i d’aprenentatge continu dels equips, bàsic per a l’actualització dels coneixements i de la innovació permanent.
El nostre repte: seguir oferint l’excel·lència i l’expertesa en tot allò que fem.